Salted caramel pecan cheesecake


Krämig cheesecake, kolasås som smakar aningen salt och knapriga pekannötter.. En kombo som är omöjlig att inte tycka om! Jag fullkomligt älskar denna kombination och en krämig cheesecake tackar jag sällan nej till. En av de bästa desserterna att bjuda på dessutom tycker jag. Går att förbereda någon dag innan och är så enkelt att göra. Den här måste ni prova!! 🙂
Till ca 8 pers:
Botten:
14 st digistivekex
100 g smält smör
Fyllning:
600 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
3 ägg
Kolasås:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 msk smör
1 nypa salt
2 dl pekannötter
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en springform, 22 cm i diameter, Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.
Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda philadelphiaosten så den blir jämn. Tillsätt socker och vaniljsocker. Rör om ordentligt med en elvisp. Vänd därefter ner gräddfilen, rör om och tillsätt sedan 1 ägg i taget under omrörning. Tips! Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen, spänn fast och klipp bort kanterna. På så sätt slipper man servera cheesecaken med underlägget kvar. Häll smeten i formen och sätt in cheesecaken mitt i ugnen. grädda sedan i ca 45-60 minuter. Låt svalna ordentligt och låt sedan stå kallt i ett par timmar. Gärna över natten så den får stelna ordentligt.
Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt smöret och de grovhackade pekannötterna, rör om och häll upp i en skål och låt svalna något.
Vid servering, häll antingen kolasåsen över hela cheesecaken eller låt var och en hälla över själv 🙂
Lycka till!
3 kommentarer
Hanne
Hei, sneket seg inn en liten feil!? Skal smøret oppi med grader og sirup eller til slutt? 😉
Anita Strømsvåg Øzbay
Hei 😄 Jeg skal lage denne kaken i et familieselskap til lørdag.
Jeg er litt usikker på om jeg skal steke bunnen og Cheesecakefyllning sammen på 150 grader? Eller bare Cheesecakefyllning som jeg skal legge oppå bunnen når den er kald?
Anita Strømsvåg Øzbay
Hei 😄 Jeg skal lage denne kaken i et familieselskap til lørdag.
Jeg er litt usikker på om jeg skal steke bunnen og Cheesecakefyllning sammen på 150 grader? Eller bare Cheesecakefyllning som jeg skal legge oppå bunnen når den er kald?