Skillnaden på bikarbonat och bakpulver

Hej!

Idag tänkte jag dela med mig av ett tips som jag länge funderade på innan jag fick veta svaret. Har ni koll på vad skillnaden är mellan bakpulver och bikarbonat? Här nedan tänkte jag nu reda ut vad det är som faktiskt skiljer dessa två jäsmedel från varandra:

Bakpulver: Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel jämfört med rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran vilket då gör att jäsningen sätter igång.

Bikarbonat: Består av rent natriumbikarbonat och behöver därför någon syrlig ingrediens för att jäsningen ska sätta igång. Exempel på syrliga ingredienser är filmjölk, citron och sirap.

Kan man byta bakpulver mot bikarbonat och vice versa?

Det går bra att byta ut bikarbonat mot bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar då 2 tsk bakpulver.

Ska man byta ut bakpulver mot bikarbonat måste smeten innehålla någon form av syra. 1 tsk bakpulver motsvarar då 0,5 tsk bikarbonat.

Hoppas detta var lite till hjälp! Det tog ett tag innan jag lärde mig skillnaden också men svårare än så här är det inte 🙂

Kram!

2 reaktioner på ”Skillnaden på bikarbonat och bakpulver

  1. Googla detta ämne och överallt sägs samma sak, det går att byta de två mot varandra, proportionerna, och att man måste ha en syra i receptet för att kunna använda bikarbonat. Vad ingen talar om är hur mycket syra som i så fall ska tillsättas när det inte finns någon syra i recpeptet??? En knivsudd citronsyra till en sats scones?

  2. Tack, ska baka sockerkaka men bakpulvret är slut. Hittade att man ska tillsätta syra när man använder bikarbonat. Men sirap fanns inte i mitt ordförråd som syra Hehe
    Ska testas nu 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *