Pavlovatårta

Hallå måndag!

Hoppas din vecka börjat på bästa sätt! Nästa vecka är det ju Påsk och något som jag brukar försöka göra varje år en Påsktårta. Det hör till på något vis. Förra årets påsktårta som jag gjorde var den här, en Pavlovatårta med grädde, lemoncurd, passionsfrukt och physalis. En underbar kombination och en tårta som känns som klippt och skuren för Påsk. Extra plus är att den är smidig att göra till skillnad från många andra tårtor. Här gräddas endast marängbotten och sen är det bara att toppa den med alla godsaker. Hur bra som helst och gott blir det också! 🙂

Marängbotten (recept från Per Morberg):

4 äggvitor

2 dl socker

1 tsk ättika

1 msk maizena

Lemoncurd:

3 citroner

2 dl socker

2 ägg

1 äggula

75 g smör

1 msk maizena

Topping:

4 dl Vispgrädde

3 passionsfrukter

Physalis

Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena och ättika, rör om väl. Rita upp en cirkel på ett smörat och mjölat bakplåtspapper. Spritsa ut marängen utefter cirkeln. Grädda mitt i ugnen i 1 h och 15 min. Stäng av värmen från ugnen och låt bottnen stå kvar i eftervärmen minst ett par timmar.

Lemoncurd: Finriv citronskalet från alla 3 citroner och koka upp det tillsammans med saften från 2 av citronerna, smör och socker. Sila därefter av vätskan. Blanda ut maizena med saften från den 3e och sista citronen. Tillsätt detta i citronvätskan. Blanda samman äggen och äggulan och tillsätt dessa i citronvätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills krämen tjocknar. Häll upp i en burk och låt svalna!

Montering: Bred på ett lager med lemoncurd på marängbotten. Lägg därefter på ett tjockt lager med vispgrädde. Häll över passionsfrukt och garnera med physalis.

Leave a Comment