Tårtor

Äpple och kaneltårta

Inlägget innehåller annonslänkar

Hej på er denna torsdag!

Jag tänkte inleda denna torsdag med att ge er receptet på kanske höstens godaste tårta? Detta är iallafall en tårta helt i min smak och passar perfekt i denna årstid. Den innehåller dock en hel del olika moment och tar därför lite tid men är så värd det i slutändan! Tårtan ger verkligen en wow-faktor när man ser den och mycket är tack vare höjden på den. Jag gillar när tårtorna är lite högre då de upplevs maffigare. Springformarna jag använt är likt dessa. 

För att underlätta tårtbak finns det också ett antal redskap att använda sig utav. Tidigare innan jag skaffade mig dessa redskap drog jag mig nästan från att göra tårtor då jag aldrig tyckte det blev bra. Men sedan jag införskaffat detta är det ju så roligt och jag känner framförallt att det blir fina tårtor. Två redskap som jag absolut inte klarar mig utav idag är då ett snurrande tårtfat likt detta och en palettkniv. Palettkniven är guld värd när du spacklar tårtan för att få ett jämt och fint resultat. Här hittar du en liknande den jag använder. Har ni inte dessa redskap rekommenderar jag er varmt att skaffa er dem. Det kommer underlätta så mycket!

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

3 tsk kanel

Äppelmousse:

1 gelatinblad 

1,5 dl äppelmos

2 äggulor

0,5 dl florsocker

3 dl vispgrädde

Karamelliserade äpplen:

2 stora äpplen

50 g smör

0,75 dl råsocker

2 tsk kanel

Cream cheese:

400 g Philadelphiaost

130 g rumsvarmt smör

4,5 dl florsocker

1,5 tsk vaniljsocker

1 tsk färskpressad citronjuice

Kolasås:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

1 msk smör 

1 nypa salt

Garnering:

Vispgrädde

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Klä botten på två formar (18 cm) med bakplåtspapper, smöra och häll ned lika delar av smeten i de båda formarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt bottnarna svalna ordentligt och skär sedan upp i 4 lika tjocka tårtbottnar.

Äppelmousse: Blötlägg gelatinbladet 5 min i kallt vatten. Vispa äggulorna och florsocker ordentligt. Vispa grädden i en annan skål. Värm 0,5 dl av äppelmoset i en kastrull. Ta upp gelatinbladet, krama ur och lägg ner i kastrullen och låt smälta på svag värme. Ta bort från plattan. Rör ner äppel/gelatinblandningen i resten av äppelmoset och rör om. Blanda försiktigt ner i äggsmeten. Vänd till sist ned grädden och rör försiktigt om till en jämn smet.

Karamelliserade äpplen: Stek äpplena, råsockret, smör och kanel i en stekpanna på svag värme tills äpplena börjar bli lite mjuka och blandningen får en seg konsistens. Låt stå och svalna något.

Cream cheese frosting: Vispa smöret så de blir mjukt. Tillsätt philadelphia osten och vispa till en jämn smet. Tillsätt florocker, vaniljsocker och citronjuicen och rör om.

Kolasås: Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med äppelmousse. Lägg på ytterligare en tårtbotten och lägg på ett lager med karamelliserade äpplen. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med äppelmousse. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med cream cheese fröstingen. Tips! Spackla ett lager, ställ in i kylen en stund, spackla igen, in i kylen igen och upprepa detta ett par gånger till. Låt sedan stå i kylen en stund, ca 30 min-1 h så tårtan får sätta sig. Ringla över lite kolasås på toppen. Ställ in i kylen i minst 2 timmar. Vispa grädden precis innan servering och spritsa lite på toppen.

Stort lycka till! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *