Sylt & marmelad

Lingonsylt

DSC_4229 DSC_4245 DSC_4248 DSC_4251 DSC_4258 DSC_4261 DSC_4262 DSC_4263 DSC_4264Hej från pluggstugan!

Just nu sitter jag nästan med ögonen i kors efter att ha suttit med matte hela dagen. Har en tenta som väntar nästa vecka så kommande vecka kommer inte bli så mycket roligare än jag och mina böcker. Dessa tentaperioder är verkligen inte roliga men de är bara att ta sig genom dem. Har redan nedräkning till nästa helg 😉

Nu ska ni få ta del av mitt, eller snarare min mammas recept på världens godaste lingonsylt! I min familj äter vi lingonsylt till de mesta så de går åt en hel del. I somras hann vi plocka många liter som vi frös in så härom veckan tog jag fram några påsar och kokade lite sylt. De känns nästan lite lyxigt att kunna göra de så här i februari. De går inte ens att jämföra smaken på färdigköpt lingonsylt och hemmagjord tycker jag. Blir så mycket godare när man gör sin egna plus att den inte innehåller en massa tillsatser. Ta dock mängden socker i receptet med en nypa salt. Det är väldigt individuellt hur pass söt sylt man vill ha. Jag gillar när den inte är så söt så man känner lingonsmaken ordentligt. Jämför jag t.ex. med min farmor så hade hon nästan i dubbelt så mycket socker som mig så man får helt enkelt prova sig fram där lite 🙂

Detta behöver du:

2,3 liter lingon

ca 8 dl socker

ca 5 dl vatten

Skölj lingonen i kallt vatten. Häll därefter lingonen och vattnet i en stor kastrull och låt koka upp. Tillsätt sockret, lite i taget under omrörning, och låt sylten koka i ca 15-20 minuter. Allt eftersom kommer skum att bildas på toppen, ta bort så mycket som är möjligt med en sil. Låt sylten kallna och häll sedan upp i burkar.

DSC_4249

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »