Pekannötrutor

Hej hej på er i dessa jultider!

Magiska jul! Årets bästa och roligaste tid att baka! Säger det varje år men det är verkligen lika magiskt varje år när man äntligen kan sätta igång och börja baka med julens kryddor.

Här nedan kommer ett recept på galet goda pekannötrutor. Passar perfekt i jultider men också när som på året egentligen. Påminner mycket om pekannötpaj som är min absoluta favoritpaj.

Mördeg:

200 g rumsvarmt smör

1 dl socker

3 dl vetemjöl

Topping:

5 dl grovhackade pekannötter

1,5 dl muscovadosocker

1,5 dl flytande honung

50 g smör

3 msk vispgrädde

1/2 tsk salt

Mördeg: Sätt ugnen på 175 grader.  Blanda ihop alla ingredienser och nyp ihop snabbt till en fin deg. Klä en form, 24*24 med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i botten och grädda mitt i ugn i 5 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter till, tills botten blir lite gyllenbrun.

Topping: Koka upp honung, muscovadosocker, grädde, smör och salt tillsammans. Låt puttra en kort stund på låg värme. Tillsätt pekannötterna och rör om ordentligt. Häll över mördegsbotten och sätt in i mitten av ugnen, 150 grader i ca 20 min eller tills den fått en härlig gyllenbrun färg.

Låt svalna och skär sedan i fyrkanter.

Lycka till! 🙂

3 tankar på “Pekannötrutor”

  1. Tack för receptet. Jag älskar att laga recept, särskilt de som innehåller nötter. Jag har alltid nötter hemma, min man säger att jag har nötterberoende, för när jag ser rabatter på nötter i stormarknader köper jag alltid minst 10 förpackningar. I helgen kommer jag definitivt att göra en tårta baserat på ditt recept, jag tror att mina barn kommer att bli mycket glada när de provar.

Lämna en kommentar

Translate »