Långfredag & Våffeldagen

DSC_1639

Hej på er denna Långfredag!

Ni har väl inte missat att de inte bara är långfredagen idag utan även våffeldagen? 🙂 Är det någonting som kan slå pannkakor så är de faktiskt våfflor. Frasiga våfflor med grädde och sylt ska de va. Helst lättvispad grädde med hjortronsylt, hallonsylt, jordgubbssylt eller drottningsylt om jag får välja.

Känns dock lite som att denna dag kommer lite i kläm i år av Påsken, man har så mycket annat att baka eller laga till påskbordet men jag ska nog ändå försöka få till några våfflor lite senare idag, är de våffeldagen så är de! Här nedan har ni mitt favoritrecept på våfflor som jag alltid utgår från. De får en jättegod smak, fastnar inte i järnet och blir sådär perfekt krispiga och frasiga. Och för att inte tala om doften som sprider sig när man gräddar dessa.. Jag har i en del vaniljsocker i min smet för jag tycker de ger så god smak på våfflorna så ni kan tänka er vaniljdoften man känner. Mmm nä nu blev jag sugen av bara tanken haha.

Till ca 20 st:

8 dl vetemjöl

8 dl mjölk (1,5 %)

1 dl vispgrädde

300 g smör

4 ägg

0,5 tsk salt

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

Smält smöret och låt svalna. Blanda mjölet, vaniljsocker, bakpulver och salt noga. Häll ner mjölk och vispgrädde lite i taget. Vänd därefter ner smöret under omrörning (spara lite till att pensla järnet med när du gräddar våfflorna). Häll ner 1 ägg i taget och rör om till en jämn smet. Sätt på våffeljärnet och pensla järnet med smöret när det är tillräckligt varmt för att börja grädda våfflorna. Ta ett decilitermått och fyll till 3/4 och häll ut över järnet och grädda ca 2-3 minuter. Servera med det ni tycker passar bäst till. Servera gärna med lättvispad grädde och sylt 🙂

Kram

Lämna en kommentar

Translate »