BullarJulbakJulgodis

Saffranssemlor

Glad fredag på er! Här hemma snöar(!) det idag, så mysigt men tyvärr så lägger det sig inte utan det blir bara slask. Det tycker jag är så tråkigt med Skåne att vi väldigt sällan får ordentligt med snö. Jag som älskar snö men jag hoppas vi kan få lite lagom till julafton iallafall 🙂

Och tänk att på söndag är det första advent! Dessa saffranssemlor kan vara bland det godaste jag någonsin bakat och de är ju perfekta att göra till adventsfikat. Saffran, mandelmassa, apelsin och grädde… Mmm!

Ca 16 st:

Saffransbullar:

25 g jäst

2,5 dl mjölk

0,75 dl socker + 0,5 tsk socker

1 paket saffran (1/2 gram)

1 msk vatten

75 g rumsvarmt smör (osaltat)

ca 8 dl vetemjöl

1 krm salt

1 ägg+ ägg till pensling

Fyllning:

400 g mandelmassa

0,75 dl vispgrädde

Rivet skal från 1 apelsin

6 dl vispgrädde

Florsocker

Saffransbullar: Stöt saffranet lite lätt tillsammans med 0,5 tsk socker. Häll ner i en matsked vatten, rör om och låt stå och dra. Värm mjölken och saffransblandningen till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Fyllning: Skär av topparna på saffransbullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna och blanda med mandelmassan, det rivna apelsinskalet och 0,75 dl vispgrädde. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa över med vispgrädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker.

Kram

2 thoughts on “Saffranssemlor

  1. Sååå gott! Hanna du är grym! Jag tog dessa godingar och täckte bullen och locket i socker/kanel blandning innan grädden kom på. Hela julen sammanfattad i ett litet bakverk. Varma julhälsningar till dig och din fina familj från mig, Chris och William ❤️

    1. Åh va roligt att höra från dig Marielle! 🙂 Vilken smart idé att täcka sockret i kanel och socker, måste varit jättegott! 🙂 Hoppas allt är bra med dig. Stor kram till dig och dina killar också ❤️

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *