Dessert,  Glass

Citron & maräng glasstårta

DSC_2032 DSC_2040 DSC_2052

Hej allihopa!

Vilken härlig dag! Nu känner man att våren är på g. Solen värmer verkligen när den är framme och kommande dagar ska vi nästan få upp mot 10 plusgrader här. Underbart! Jag har ägnat större delen av dagen till att fotografera någonting som jag tror ni kommer att älska. Ska inte avslöja vad det är ännu, receptet kommer upp här inom några dagar så ni får se då istället.

Här ska ni få ytterligare ett tips till påsk. En supersmaskig citron och maräng glasstårta som jag delade med mig av till er i somras har jag för mig. Jag älskar kombinationen här av den syrliga citronglassen och den söta marängen. Dessutom en dessert som går att förbereda vilket kan vara skönt om man har många gäster som man ska laga mat till i påsk. Vad gäller marängen här behöver man nödvändigtvis inte göra sin egna marängbotten om man inte vill eller har tid. Blir såklart lite godare men de går bra att köpa en färdig botten också 🙂

Marängbotten:

3 äggvitor

1,5 dl socker

1 tsk citronsaft

Citronglass:

4 dl creme fraiche

3 dl vispgrädde

2 dl socker

4 äggulor

4 äggvitor

2 citroner, saft och skal

1 vaniljstång

Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitor till ett hårt vitt skum. Häll i lite socker i taget och vispa till en fast och slät maräng. Häll till sist ner citronsaften. Om man vill kan man hälla ner hackade nötter också för mer smak och tuggmotstånd! Rita ut en cirkel på ett bakplåtspapper (efter en form som du ska lägga ner marängbotten i sen) och spritsa ut marängen utefter dessa. Grädda mitt i ugnen i ca 1,5 h.

Citronglass: Börja med att vispa äggulor och socker. Blanda ner creme fraiche, rivet citronskal och pressad citronsaft. Skär upp vaniljstången och gröp ur fröna. Lägg ner dessa tillsammans med vaniljstången i blandningen. Vispa grädden och rör ner den. Ta upp de urgröpta vaniljstängerna och vispa tillsist äggvitorna till ett hårt vitt skum och rör ner denna i citronblandningen.

Lägg ner en marängbotten i en rund form och häll sedan över citronglassen. Låt stå i frysen i minst 4 timmar innan servering! Dekorera sedan med frukt/bär eller som jag blommor 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »