ChokladDessertTårtor

Chokladtryffeltårta med italiensk maräng

   

Här kommer receptet på denna underbara chokladtryffeltårta med italiensk maräng. En tårta eller kaka som inte tar speciellt lång tid men som blir så vacker med den italienska marängen som jag bränt av lite. Min mamma tyckte detta var bland det godaste jag bakat, vilken komplimang! Italiensk maräng står sig dock inte så länge så planerar ni att göra den lite i förväg innan den ska serveras rekommenderar jag er att endast göra chokladbottnen och tryffeln först. Marängen är som godast när den är nygjord 🙂

Chokladbotten:

3 ägg

150 g smält smör

1,5 dl vetemjöl

3 dl strösocker

4,5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Chokladtryffel:

1,5 dl vispgrädde

150 g mörk choklad (70%)

50 g mjölkchoklad

Italiensk maräng:

4 äggvitor

2,25 dl socker

0,75 dl vatten

Garnering:

Färska bär

Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Klä botten av en springform med bakplåtspapper. Smöra hela bottnen, häll ner smeten och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Tryffel: Hacka chokladen och koka upp grädden. När grädden börja småkoka, ta bort från plattan och rör ner den hackade chokladen till en jämn smet. Häll över chokladbottnen och låt stelna i kylen en stund.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner en tunn stråla från sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat. När marängen sedan är kall. Lägg över ett lager på chokladkakan och bränn av topparna med en gasbrännare.

Toppa tårtan med färska bär.

Klart, lycka till! 🙂

3 thoughts on “Chokladtryffeltårta med italiensk maräng

  1. Så gott det låteter! Jag är väldigt glad för efterrätter som du kan förbereda, tror du det blir lika gott om man gör den med “vanlig” maräng (kan det heta kallvispad kanske…) och köra den i ugnen en stund? Och ffa allt, tror du då att tårtan funkar bättre att göra innan (tex botten och tryffel dagen innan och marängen på morgonen samma dag man ska äta tårtan på kvällen) då? Tack för en inspirerande blogg!

    1. Hej Marie! Det blir nog svårt att göra en klassisk fransk maräng i ugnen eftersom chokladtryffeln inte ska vara i ugnen. Du kan absolut göra chokladbottnen och tryffeln dagen innan. Den blir alltid nästan godare dagen efter när den fått stå till sig så ditt upplägg låter hur bra som helst! 🙂 Kram

      1. Tack för ditt svar 🙂 Tänkte lite “glace au four” gällande marängen i ugnen. Men det är klart att jag ska prova något nytt och testa italiensk maräng och skaffa mig en brännare 🙂 Tack igen för ditt svar!

Lämna ett svar till Marie Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *