Vit choklad och saffransfudge

  

Hej alla glada,

Hoppas ni haft en skön start på denna veckan så här långt! Här ska ni få ett recept på ett otroligt gott julgodis som verkligen smakar så mycket jul det bara kan bli 😉 Vit choklad och saffran är ju som bekant en underbar kombo och denna fudge är inget undantag. Busenkelt att göra och smakar så gott! Extra plus att de blir så vackra också med de olika lagren, då smakar det extra gott också 🙂

400 g vit choklad

0,5 g saffran (ett paket)

1 tsk vatten

2 msk smör

1 burk kondenserad mjölk (397 g)

1 tsk citronsaft

Smält hälften av chokladen och 1 msk smör över ett vattenbad. Häll ner i en skål och tillsätt hälften av den kondenserade mjölken. Rör om till en jämn smet, tillsätt citronsaften och häll upp smeten i en bakplåtsklädd form. Storlek beror på lite hur pass hög du vill att fudgen skall vara. Jag använde en avlång brödform. Ställ in i frysen och påbörja nästa del. Smält resterande choklad över ett vattenbad med 1 msk smör. Blanda saffranet med vattnet i en skål. Häll ner den smälta chokladen i en skål och tillsätt resten av den kondenserade mjölken. Rör ner saffranet och rör om till en jämn fudge. Ta ut formen och häll över den vita chokladfudgen. Ställ in i kylen och låt stelna ordentligt. Skär sedan upp i bitar 🙂

8 reaktioner på ”Vit choklad och saffransfudge

 1. Hej!
  Tack för en fin o inspirerande blogg!
  Har gjort denna fudge idag och följde receptet exakt, men tycker att den blev väldigt ”kletig”… haft den i frysen men kletar direkt i rumstemp… vad kan ha gått galet?
  Hälsn Anna

  1. Hej Anna! Tack snälla <3 Vad märkligt! Vit choklad tar i regel längre tid att stelna men kletigt ska det inte bli när den kommer ut i rumstemperatur. Du kan prova att ha i lite mer smör nästa gång men det ska egentligen inte behövas! Kramar

  2. Precis som ovan talare blev även min fudge kletig och seg trots att jag följde receptet.
   De blev goda men inte roliga att bjuda på när de är kletiga.

  3. Du har förmodligen inte uppnått rätt temperatur vid kokningen. För vanlig fudge bör du nå upp till 121 – 123 grader (klara av kulprovet om du ej har termometer). Dock är fudge med kondenserad mjölk lite “kletigare” än annan typ av fudge.

 2. Denna fudge ser väldigt god ut. Ska den kondenserade mjölken kokas i ett par timmar först innan den hälls i eller kan den användas direkt? Finns ju karamelliserad mjölk också. Tacksam för svar.

 3. Hej Hanna! Gjorde fudgen idag och följde till punkt och pricka, men den blev jättekletig och ”smälte” bara ut efter att jag skurit den i bitar (vilket jag gjorde direkt efter att den stått i frysen i 6 timmar).
  Förstår inte heller vad som gått fel?
  Med vänlig hälsning
  Susanne

 4. Hej!
  Har testat göra den fina fudge. Har dubbelkollat många gånger så jag gör rätt, men min blir för kladdig så det går inte att skära 😬 Vad gör jag för fel 😩 Den är god men konsistensen blir inte som jag vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *