Cheesecakes,  Choklad

Rabarbercheesecake med vit choklad

Hej på er!

Är det inte helt underbart att våren är här och det äntligen börjar bli säsong för att baka med frukt och bär! Inte riktigt alla ännu men rabarber är något som man äntligen kan baka med och det är något som jag också älskar. Den här gången provade jag att göra en cheesecake med rabarber och vit choklad som också blev supergod! En supergod kombination med det syrliga och söta tillsammans. En dessert som också är perfekt att förbereda t.ex. dagen innan den ska ätas.

Botten:

14 st digistivekex

100 g smält smör

0,25 dl socker

Rabarberkompott:

300 g rabarber

1,25 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 gelatinblad

Röd karamellfärg

Fyllning:

3 gelatinblad

400 g philadelphiaost

2 dl creme fraiche

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

Topping:

50 g vit choklad

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare. Smält smöret och tillsätt sedan det tillsammans med sockret. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Häll i blandningen i en springform, 20 cm i diameter, Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna.

Rabarberkompott: Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka tills rabarbern blivit mjuk. Ta bort från plattan och mixa ihop till en slät puré. Rör ner gelatinbladet och droppa sedan ner lite röd karamellfärg. Låt svalna något.

Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ihop philadelphiaost, crème fraîche, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet. Värm ca 1/4 i en kastrull och rör ned gelatinbladen i denna. Häll ned i resten av fyllningen och blanda väl.

Häll ned fyllningen över botten. Klicka ned rabarberkompotten och rör runt försiktigt med exempelvis en gaffel så det bildas ett vackert mönster. Ställ in i kylen i ca 3-4 timmar.

Vid servering, Lossa cheesecaken från formen och toppa sedan med smält vit choklad. 

Lycka till! 🙂 Kram Hanna

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »