Choklad, Tårtor

Chokladmoussetårta med tre lager och på en browniebotten

Hej på er och glad fredag! 🙂

Här ska ni nu få receptet på en fantastisk tårta som är en riktig dröm för alla chokladälskare. Jag tillhör ju den kategorin och hamnade i himmelriket när jag smakade en bit av den här. Tänk att choklad kan vara så gott och vad mycket man kan göra med det. Tårtan tar däremot ett litet tag att göra, det är ingen man gör i sista minuten direkt men det är verkligen värt det i slutändan! Dels blir den himla himla god men också så vacker att titta på med de olika lagren 🙂

Browniebotten:

2 ägg

100 g smält smör

1 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk kakao

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad och hög springform (18 cm) i 20 minuter. Alternativt en annan typ av form också, viktigaste är att den är hög. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Mörk chokladmousse:

3 dl vispgrädde

2 ägg

2 msk honung

200 g mörk choklad av bra kvalitet

70 g smör

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung pösigt. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad, lägg därefter ned gelatinbladet och rör om så det smälter. Vänd ner chokladblandningen i äggsmeten. Rör till sist ner grädden. Bred chokladmoussen över browniebotten och ställ in i frysen i 1 h.

Mjölkchokladmousse:

3 dl vispgrädde

2 äggulor

200 g mjölkchoklad

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet. Vispa grädden pösigt. Vispa äggulorna för sig och vänd sedan ner i grädden. Smält chokladen, tillsätt gelatinbladet och rör om så det smälter och häll ner detta under omrörning. Bred ut moussen över den mörka chokladmoussen och låt stå i frysen i 1 h.

Vit chokladmousse:

3 dl vispgrädde

2 äggulor

200 g vit choklad

1 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladet. Vispa grädden pösigt. Vispa äggulorna för sig och vänd sedan ner i grädden. Smält chokladen, tillsätt gelatinbladet och rör om så det smälter och häll ner detta under omrörning. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen och låt stå i frysen i minst 1 h eller tills det är dags att servera den.

När det sedan är dags att servera den, Ta exempelvis en brännare och värm försiktigt kanterna innan ni lossar formen. Garnera sedan med valfria bär exempelvis 🙂

Lycka till!! 🙂

19 Comments

  1. Victoria

    Hej Hanna,
    Tänkte bara säga att tårtan var supergod.. nu hade jag inte en jätte hög from så valde att utesluta den mörka chokladmoussen! Verkligen en super tårta som jag definitivt kommer att göra igen.. och då prova med den mörka chokladmoussen också!

    Älskar din blogg!! <3

    Reply
  2. Anne

    Supergod tårta! För att få till höjden på tårtan kan man använda bakplåtspapper. Ta av kanten på springformen och vira runt bakplåtspappret så det bildar en cirkel runt browniebotten (efter att denna har svalnat), sätt därefter tillbaka kanten och då har du en förhöjd kant på springformen.

    Reply
  3. Lotta

    Hej ska servera denna nu till nyår. Ska den ätas fryst ? Hur lång tid innan ska man ta fram den ? Har fått den tidigare super god, då åt vi den halvfryst.

    Reply
    1. Hanna Author

      Hej Lotta! Vad roligt 🙂 Jag tycker den är som godast halvfryst, ta ut den ca 20-30 minuter innan servering, då tycker jag den är som godast =) Gott nytt år!!

      Reply
  4. Julia

    Hej!
    Tänkte baka detta fantastiska verk imorgon. Men har några frågor som jag förhoppningsvis hinner få besvarade innan.
    1. Vilken choklad rekommenderar du? Marabou eller bakchoklad?
    2. Blir brownie botten lite kladdig eller skall man ersätta den med kladdkaka för att få lite krämigare smak?
    3. Vad händer om tårtan får vila mindre tid i kylen mellan varje lager? Blir det sämre resultat då?
    4. Har du några serveringsförslag? Typ topping av någon choklad eller någon sorts kak-lager som botten eller liknande?
    Beundrar dina otroliga recept, kram <3

    Reply
    1. Hanna Author

      Hej Julia! Ledsen för lite för sent svar för att det ska hjälpa dig. Men här kommer svar på dina frågor:

      1. Marabou skulle jag säga. Men till den mörka rekommenderar jag choklad av bättre kvalitet.
      2. Den blir lite kladdig precis som en brownie 🙂
      3. Då hinner varje lager inte riktigt stelna och de blir svårare att få jämnare lager.
      4. Jag toppade min med grädde och riven mörk choklad. Även gott med olika frukter och bär 🙂

      Tack snälla!! Blir så glad att höra det <3 Ha en fortsatt fin måndag! Kramar

      Reply
  5. Julia

    Hej Hanna!

    Tack så otroligt mycket för din respons! Hann inte göra tårtan men tänkta försöka mig på den i helgen! Är nybörjare på det här med bakning därför tycker jag det är väldigt fint och smidigt att man kan fråga proffs som dig och få svar <3
    Vi är ett mindre sällskap i helgen, men vill ändå imponera (min systers pojkvän kommer, han gillar min matlagning så skall försöka imponera gällande bakningen också;) ) tänkte därför testa både denna tårtan men även din citronpaj och göra de i mindre proportioner. Har en form med diametern 11,5cm som är 3cm hög, funkar det att göra dessa tårtor i denna tror du? Är det bara att halvera receptet då?

    Hoppas du får en Trevlig kommande helg Hanna<3

    Reply
  6. Jessica

    Hej! Den här tårtan ser hur god ut som helst & jag tänkte göra den till min dotters 1-årskalas. Kan man göra iordning alla mousser samtidigt & låta de andra två stå & vila medan de väntar på att komma in i frysen?
    Trevlig kväll!

    Reply

Lämna ett svar till Mirella Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »