Chokladbollstårta fylld med jordgubbsgrädde
Choklad,  Tårtor

Chokladbollstårta fylld med jordgubbsgrädde

DSC_5176 DSC_5178 DSC_5180DSC_5241

Hej på er!

Hoppas allt är bra denna torsdag. Firade ni chokladbollens dag ordentligt igår? Jag slog till på stort och gjorde en chokladbollstårta som jag så länge velat göra. Ibland får jag en tanke i huvudet om vad jag skulle vilja göra, kan vara lite smågalna grejer som både blir jättebra men också kan bli alldeles fel och inte alls som den bilden jag hade i huvudet. Den här gången hade jag en bild i huvudet på hur jag ville att min chokladbollstårta skulle smaka och se ut. Den skulle se ut som en stor chokladboll och vara fylld med jordgubbsgrädde, tänkte att de måste ju blir supergott ihop. Att jordgubbar är gott ihop med chokladbollar visste jag sedan tidigare när jag gjorde mina chokladbollar med jordgubbsgömma, men att tillsätta grädde också var en liten chansning. En tårta ska enligt mig innehålla lite grädde så jag provade och de blev faktiskt precis så gott som jag hade hoppats på!

Världens enklaste tårta att baka och som inte kräver någon tid i ugnen. Tror speciellt alla barn skulle älska att få baka den här! 🙂 Tänk er vilken överraskning att inte bara bli bjuden på en chokladbollstårta, utan även att den är fylld med jordgubbsgrädde. Nog ingen som skulle kunna gissa de på förhand 😉

Tårta till 6 personer:

200 g mjukt smör

3 dl strösocker

7 dl havregryn

4 tsk vaniljsocker

7 msk kakao

4 msk kallt espressokaffe (vanligt kaffe funkar också)

Kokosflingor

ca 10 jordgubbar 

1,5 dl vispgrädde

Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker och kakao och tillsätt sist kallt kaffe. Ta fram ett fat (15 cm), Ta 1/3 av smeten och tryck ut till en platta som täcker fatet. Tag sedan 1/3 till av smeten och rulla ut till en längd som du sedan lägger runt kanterna. Sätt ihop med botten och platta till så kanterna blir höga och smala. Tag sedan en liten bit av smeten som är kvar och forma till en boll som du lägger i mitten av tårtan och tryck till något så den fastnar. Ställ in i kylen en stund så den stelnar till.

Vispa grädden under tiden. Skiva jordgubbarna och blanda ihop med grädden. Ta sedan ut tårtan, fyll den med jordgubbsgrädde lika högt som upp till kanterna. Tag sedan resten av smeten och forma till en platta och lägg som ett ”lock” på tårtan. Tryck ihop kanterna något så den sätts ihop med resten av tårtan. Täck tårtan med kokos. Låt stå i kylen en liten stund före servering.

Garnera tårtan med vispgrädde och jordgubbar. Klart! 🙂

Kram 

DSC_5192

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »