Choklad och jordgubbstårta med italiensk maräng

Hej på er!

Nu börjar jordgubbssäsongen sjunga på sista versen känns det som. Sorgligt men sant och som ni märker har det blivit många recept här på sistone med just jordgubbar men det är ju så gott! För några kvällar sedan bjöd jag mina föräldrar och min moster med familj på denna tårta. Helt underbart god blev den och inte alls speciellt tung. Är det något jag har lite svårt med när det kommer till tårtor så är det tunga och för gräddiga tårtor. Jag vill ha luftiga bottnar med lagom mäktig fyllning. Risken är annars att man nästan känner sig illamående efter en tårtbit och det vill man ju inte. En bit av den här slinker däremot ner utan problem 😉

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

0,75 dl vetemjöl

0,75 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

0,5 dl kakao

Jordgubbsfyllning:

2 dl vispgrädde

100 g philadelphiaost

1 dl creme fraiche

ca 400 g färska jordgubbar

1 dl florsocker

Italiensk maräng:

4 äggvitor

2,25 dl socker

0,75 dl vatten

Tårtbotten: Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg, socker och vaniljsocker ordentligt vitt och pösigt. Gärna i upp emot 10 minuter. Blanda de torra ingredienserna för sig och och sikta ner dessa i smeten. Häll smeten i en smörad form (20 cm) och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna ordentligt och skär sedan upp i 3 lika tjocka tårtbottnar.

Jordgubbsfyllning: Vispa grädden relativt hårt. Blanda philadelphiaosten, crème fraichen och florsockret för sig och vänd ner denna i grädden.  Skär jordgubbarna i små bitar och blanda ner dessa.

Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner en tunn stråla från sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen svalnat.

Montering: Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager jordgubbsfyllning. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ytterligare ett lager med jordgubbsfyllning. Lägg på den sista tårtbottnen och spackla med den italienska marängen. Bränn av topparna med en gasbrännare och toppa med färska jordgubbar.

4 tankar på “Choklad och jordgubbstårta med italiensk maräng”

 1. Hei😊
  Du har så mange fantastiske bakverk på Instagram, men jeg syntes det er vanskelig (svårt) å finne oppskriftene. Har du en annen løsning på hvordan jeg skal finne de ulike reseptene?

  Mvh
  Hege

 2. Hei😊
  Du har så mange fantastiske bakverk på Instagram, men jeg syntes det er vanskelig (svårt) å finne oppskriftene. Har du en annen løsning på hvordan jeg skal finne de ulike reseptene?

  Mvh
  Hege

Lämna en kommentar

Translate »