Bullar

Sticky buns med kola & pekannötter

Hej på er <3

Hoppas allt är bra denna torsdag! Ni vet väl vad det är för dag imorgon? Kanelbullens dag såklart och det är en dag jag inte vill missa. Men som vanligt tycker jag det är kul att ta ut svängarna lite och för första gången någonsin provade jag att göra sticka buns. Har länge tänkt göra det då det ser helt fantastiskt ut. Och vad glad jag är att jag gjorde det! De blev helt otroligt saftiga och toppingen gjorde de inte direkt sämre. Kanelbullar, salt kola och pekannötter.. Vad kan gå fel egentligen!? 😉 Ett hett tips inför imorgon! 🙂 PS. Formen jag använde räckte enbart till 9 stycken sticky buns. Resten av degen gjorde jag klassiska kanelbullar utav. Receptet är till ca 20 bullar så tänker att ni kan göra likadant. Inspirationen hittade jag hos Diadonna.

Till ca 20 st:

Deg

150 g smör

3 dl mjölk

2 dl grädde

50 g färsk jäst

1 ägg

1/2 tsk salt

1,5 dl socker

Ca 12 dl vetemjöl

1 msk kardemummakärnor

Värm mjölk och grädde i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och häll därefter i mjölk och gräddblandningen över jästen under tiden du rör om. Tillsätt smöret i bitar och häll sedan ner socker, salt och ägget. Mortla kardemummakärnorna och häll ner dem. Häll ner vetemjölet lite i taget och arbeta degen tills den börja släppa lite i kanterna. Kör degen sedan i maskin i ca 20 minuter. Jäs degen i bunken med en bakduk över till dubbel storlek i ca en timme.

Kolasås:

1 dl grädde

1 dl ljus sirap

1 dl råsocker

1 msk smör 

1/2 tsk salt

2 dl grovhackade pekannötter

Blanda ihop grädde, sirap, socker, smör och salt i en kastrull. Koka upp och rör om samtidigt. Låt småkoka i 10 minuter och glöm inte bort att röra om under tiden! Häll upp i en bakplåtsklädd form (24*24) och strö över pekannötterna.

Fyllning

200 g mjukt smör

1,5 dl socker

1 dl kanel (efter smak)

Ägg till pensling

Vispa ihop ingredienserna till en krämig fyllning. Häll upp degen på ett mjölat bord och tryck ut degen försiktigt utan att knåda den. Kavla ut den till ca 1 cm tjocklek och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär upp ca 2-3 cm tjocka bitar. Lägg ned 9 bitar i formen med lite mellanrum och låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter (Lägg resterande bitar på en bakplåtsklädd plåt). Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. In i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Vänd sedan upp och ned på formen och lossa bakplåtspapperet. Ät och njuuuut! 😉

Kram och lycka till <3 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *