BakelserBakverkDessertMjuka kakor

Prinsessbakelser

DSC_42431412

I helgen när vi hade födelsedagsmiddag för mig hade jag egentligen planerat för att baka en tårta. Men så fanns det ingen som jag kände för att baka utan jag fick sådan lust att göra söta bakelser istället. Sagt och gjort det fick bli prinsessbakelser! Blev jättebra tycker jag och de kändes lite festligare än en tårta på något vis. Tyvärr hann grädden smälta ganska mycket innan jag hann ta foto på dem så de ser halvledsna och hopsjunkna ut tycker jag men det får duga 🙂

Jag började med att göra en rulltårta som bas till bakelsen!

Rulltårta:

3 st ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

0,5 dl grädde alt. 0,5 dl mjölk

Fyllning:

2-3 dl hallonsylt

Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa därefter ner bakpulvret och kör ca 5 sek med elvisp. Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200 grader i 8 minuter inställd på varmluft. Det är lättare att få bra resultat med varmluft. Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på (pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna). Bred genast på hallonsylten och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt den svalna.

Vaniljkräm:

2 dl mjölk

1-2 msk strösocker

1,5 tsk potatismjöl

2 st äggulor

1-2 tsk vaniljsocker

Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl i en kastrull. Tillsätt äggulorna. Vispa till en jämn smet. Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen. OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden. Rör i vaniljsocker. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.

Efter rulltårtan har svalnat, skär upp bitar på ca 4 cm. Kavla ut marsipan i den färg du vill ha till 5 cm bredd och tillräcklig längd för att kunna rulla runt rulltårtan. Häll därefter i vaniljkrämen så den kommer upp i höjd med marsipanen. Vispa grädde och spritsa över bakelsen. Dekorera sedan som du själv vill. Jag använde silverkulor och hallon!

Klart för att ätas 🙂

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *