Pepparkakswhoopies fyllda med lingonsmörkräm

Kan det bli mer jul än så här? Känns knappt som det då lingon och pepparkaka är så förknippat med jul. Kombinationen är också väldigt svårslagen och jag gjorde denna smörkräm på egenplockare lingon från i somras/höstas. Gissa om det blev gott! Jag blir nästan lyrisk i kroppen nu när jag står och bakar julgrejer hela dagarna. Det är så mysigt och framförallt roligt och inspirationen försvinner aldrig. Man kommer på nya saker hela tiden som man vill prova.. Underbar tid det här 🙂

Dessa är också så enkla att göra och jag gillar dem framförallt just för det blir som en liten munsbit. Söta små bitar som man nästan kan svepa i en tugga. Perfekta tycker jag att bjuda era nära och kära på till första advent på söndag. Kan ni förstå.. Det är första advent om mindre än vecka. Städade jag inte nyss undan alla julgrejer eller har det gått så fort sedan januari?

Till ca 40 st (20 dubbla)

100 g rumsvarmt smör

1,25 dl socker

1 ägg

1 tsk bakpulver 

2,5 tsk pepparkakskrydda

1 tsk vaniljsocker

3 dl mjöl

1,25 dl mjölk

1 krm salt

Lingonsmörkräm:

150 g rumsvarmt smör

2,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

1 äggula

2 dl rårörda lingon

Pepparkakswhoopies: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa socker och smör fluffigt. Tillsätt ägget och rör om till en jämn smet. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt dessa under omrörning. Vänd tillsist ner mjölken och blanda försiktigt och varsamt. Spritsa ut kakorna på en bakplåtsklädd plåt (gör dem något större än en femkrona med stort mellanrum mellan varandra då de flyter ut en del). Har ni inte en spritsare går det bra att klicka ut med en sked. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 9-10 min. De ska vara mjuka o fluffiga i mitten så var noga med att de inte bränna i kanterna! Låt svalna.

Smörkräm: Blanda ihop smöret och florsocker. Vänd ner äggulan och vaniljsockret och rör om. Tillsätt tillsist lingonen och rör ihop till en jämn och fin smörkräm. Spritsa på ett lager med smörkräm på hälften av whoppiesen och lägg dem sedan dubbla. Pudra över med lite florsocker (inte nödvändigt).

Ät och njut! 🙂

7 thoughts on “Pepparkakswhoopies fyllda med lingonsmörkräm

Leave a Comment