Mjuk kolakaka med pekannötter och kolaglasyr

Hej på er denna 1a november!

Här kommer ett nytt recept på en kaka som jag tycker passar så bra att göra såhär i höstmörkret och faktiskt också till jul! En sockerkaka i grunden som är gjord på ljust muscovadosocker istället för vanligt socker för att få en liten kolaaktig smak samt med lite grovhackade pekannötter i också. Supergott och som pricken över i:et toppas den med en smaskig kolaglasyr och ytterligare lite pekannötter. En enkel kaka som inte tar för lång tid att göra men ser desto festligare ut när man serverar den! Och visst är det något speciellt med pekannötter? Jag älskar att baka med denna nöt dels för dess konsistens men också smak. Blir alltid så gott 🙂

Kolakaka:

3 ägg

2,5 dl ljust muscuvadosocker

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

75 g smält smör

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

1 nypa salt

100 g grovhackade pekannötter (spara lite till garnering)

Glasyr:

75 g smör

1/2 dl strösocker

1/2 dl ljust muscovadosocker

1 dl florsocker

1 dl grädde

Kolakaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och muscovadosocker ordentligt vitt och pösigt. Viktigt att inte slarva här, annars blir kakan inte luftig. Smält smöret och rör ner mjölken, blanda ner i äggsmeten. Blanda alla torra ingredienser för sig och vispa försiktigt ner dessa i smeten. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll ner smeten i denna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna något och stjälp sedan upp den på ett fat eller galler.

Glasyr: Koka upp smör, strösocker, ljust muscovadosocker samt grädde i en kastrull. Sikta ner florsockret och rör ihop till en slät glasyr. Låt stå och svalna något 5-10 minuter och häll sedan över kakan. Strö över lite grovhackade pekannötter.

Stort lycka till! 🙂 Kram!

Leave a Comment