Farmors bondkakor

DSC_3374 DSC_3376 DSC_3379 DSC_3380

God eftermiddag på er!

Har ni haft en fin helg? Ja kan väl inte direkt skryta med att jag har haft världens roligaste helg. Viktor har varit bortrest med laget hela helgen men kommer hem när som helst och jag har suttit och skrivit hemtenta hela helgen. Har haft så tråkigt rent ut sagt men de var tvunget att få denna gjord och nu är jag i stort sett klar vilket känns desto bättre! 🙂

Ni som följt mig ett tag vet att min farmor är en stor inspirationskälla hos mig till bl.a. min bakning och nu tänkte jag faktiskt dela med mig av hennes recept på bondkakor! En klassisk småkaka som är sådär perfekt krispig och smakar en blandning av mandel och kola. Hemma hos farmor och farfar fanns det nästan alltid ett lager av dessa någonstans och jag minns att jag tyckte dem var så goda! Jag doppade dem alltid i ett glas mjölk innan jag åt dem och numera doppar jag dem alltid i kaffet 🙂

Det enda jag har ändrat i receptet är att jag har tillsatt lite hackad mandel för jag tycker det är så gott. Men förutom det så är receptet helt och hållet min farmors förtjänst!

Ca 60 st:

200 g rumsvarmt smör

2 dl socker

1 tsk bikarbonat

1 msk sirap

4-5 dl vetemjöl

1 dl skållad & grovhackad mandel

Rör ihop rumsvarmt smör med sockret så det blir vitt och pösigt. Tillsätt sirapen och den grovhackade mandeln. Blanda mjöl och bikarbonat för sig och blanda ner till de andra ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg. Dela upp degen i 3 rullar och täck dem med aluminiumfolie. Lägg in rullarna i kylen och låt stå över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär ut bitar av rullarna, ca 1 cm tjocka och lägg på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Klart! 🙂

Lämna en kommentar

Translate »