Bakverk, Mjuka kakor

Amerikanska äpple & kanelmuffins med crumble

DSC_3021 DSC_3030 DSC_3036 DSC_3040 Det är något speciellt med amerikanska muffins, de ser så maffiga och fina ut så man blir ju inte annat än sugen när man ser dem. Här är ett recept på ett par riktig favoriter när de kommer till just amerikanska muffins, de blir så otroligt saftiga med de karamelliserade äpplena och som pricken över i:et är toppade med en krispig brunch! (Grundreceptet är från Leila med några få undantag).

Till ca 12 st:

Muffins:

100 g smör

2 ägg

1,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

2 dl mjölk

1 krm salt

Crumble:

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl socker

75 g smör

Fyllning:

3 äpplen

2 msk socker

2 msk kanel

1-2 msk smör

Börja med att karamellisera äpplena. Stek dem tillsammans med smör, sockret och kanel tills dem börjar bli mjuka. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop ingredienserna till crumblen.

Börja därefter med muffinsen. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ut med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör om. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta sedan ner dessa. Vänd till sist ner de karamelliserade äpplena och rör om försiktigt så de inte mosas. Fyll amerikanska muffinsformar till 2/3. Lägg gärna formarna på en muffinsplåt så de håller formen bättre. Strö över lite crumble och sätt in i mitten av ugnen i ca 11-15 minuter.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »