Skillnaden mellan färsk jäst och torrjäst

En sak som jag upptäckt nu när vi bor här i Edinburgh är att det inte finns någon färsk jäst att få tag på. Har letat överallt men de erbjuder bara torrjäst vilket har gjort att jag fått sätta mig in i lite vad som är skillnaden som jag tänkte beskriva här nedan:

De har båda samma funktion att få degen att lyfta, bli porös och luftig. De stora skillnaderna man ska tänka på är mängden, temperaturen degvätskan ska ha som blandas med jästen, förvaring och hur den ska blandas ut.

  • 1 påse torrjäst (12 g) motsvarar 50 g färsk jäst.
  • Bakar man med torrjäst ska degvätskan vara ca 50 grader. Bakar man med färsk jäst ska degvätskan vara 37 grader och inte mer, annars dör jästsvamparna.
  • Färsk jäst ska även förvaras i kylen, medan torrjäst förvaras i rumstemperatur och har en längre hållbarhet.
  • Torrjästen ska blandas ut i mjölet istället för i degvätskan.

Hoppas detta kan vara lite till hjälp för er också! 🙂

9 reaktioner på ”Skillnaden mellan färsk jäst och torrjäst

  1. Bra tips! Jag har själv bott i Edinburgh och blev helt tokig på all torr jäst tills jag upptäckte att real foods säljer vanlig färsk jäst.

    1. Bra fråga! Som jag tolkat och förstått det utifrån vad jag läst så finns det två olika typer av torrjäst. Active dry yeast motsvarar vår torrjäst medan instant yeast innehåller lite andra ämnen också som gör att det jäser snabbare och inte behöver någon varm degvätska.

  2. Tips! bor också i Edinburgh, och brukar skaffa färsk jäst från bageriavdelningen på Tesco eller nån annnan mataffär, de brukar ge bort lite åt en ibland om man frågar snällt 😉

  3. Tack det var bra upplysning och tips! I de italienska recepten jag ofta går efter står alltid torrjäst i recepten – t o m om torr bryggerijäst !!

  4. Tack! Detta var precis vad jag behövde veta, framförallt hur man ”översätter” om receptet inte utgår från 50 g färsk jäst. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *