Pepparkakssemla

Här kommer ett recept på något lite smågalet men också väldigt, väldigt gott! En pepparkakssemla! Ja som ni vet älskar jag semlor så självklart var jag tvungen att göra en variant med pepparkakssmak också. Blev som en söt liten julbakelse. Supergoda och lite annorlunda men så roligt att bjuda på till adventsfikat! 🙂 Tänk er en saftig pepparkaksbulle fylld med mandelmassa smaksatt med lingon, fluffig vispgrädde och som pricken över i:et ett litet täcke av florsocker blandat med kanel. Så, så gott!!

Till ca 16 st:

75 g smör + smör till pensling

2 dl mjölk

0,5 dl grädde

25 g färsk jäst

1 ägg + ägg till pensling

1/2 tsk salt

0,75 dl socker

Ca 8 dl vetemjöl

3 tsk pepparkakskrydda

Fyllning:

400 g mandelmassa

Ca 5 msk lingonsylt (beroende på smak, prova er fram)

5 dl vispgrädde

Florsocker

Kanel

Bullar: Värm mjölken, grädden och pepparkakskryddan till 37 grader (fingerljummen). Smula ner jästen i en bunke och häll över den fingervarma mjölken så jästen löser upp sig. Tillsätt strösocker och rör om. Rör ner ägget och smöret och vänd därefter ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 40 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i 16 bitar och rulla till bollar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Lägg över en bakduk och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Fyllning: Skär av topparna på pepparkaksbullarna. Gröp ur innanmätet i bullarna. Blanda ihop mandelmassan och lingonsylten. Fyll bullarna med mandelmassablandningen och spritsa över med vispgrädde. Lägg tillslut på locket och pudra med florsocker blandat med lite kanel.

Lämna en kommentar

Translate »