Marängsemla

Hej på er!

Ingen har väl missat vad det är för dag idag? Fettisdagen och som vanligt tycker jag det är så roligt att prova nya varianter av den klassiska semlan. Den här gången blev det en semla gjord på en maräng smaksatt med kardemumma. Så himla gott tillsammans med den krämiga mandelmassan och vaniljsmakande grädden 🙂

Till ca 4 st:

Marängbotten:

2 äggvitor

1 dl socker

1/2 tsk ättika

1/2 msk maizena

1 tsk mortlade kardemummakärnor

Mandelmassa:

200 g sötmandel

2 dl florsocker

2 äggvitor

Topping:

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

Mandelspån

Marängbotten: Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum. Rör ner sockret lite i taget under vispande. Vispa tills det blir en glansig maräng och som går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizena, ättika och kardemumma. Rör om väl. Bred ut marängen till lagom stora bottnar (ca 10 cm i diameter) och “hattar” (ca 5 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Stäng av värmen från ugnen och låt marängen stå kvar på eftervärme i 1 timme.

Mandelmassa: Mixa sötmandlarna fint. Tillsätt florsockret och mixa ihop. Tillsätt tillsist äggvitorna och mixa ihop till en krämig massa.

Montering: Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Bred på ett lager mandelmassa på en marängbotten. Spritsa eller klicka på grädde och toppa med en “maränghatt” och lite mandelspån.

Så gott!! 🙂 Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *