hannasbageri

Hannas Bageri

Annons

Choklad och jordgubbsmousse tårta

DSC_7470 DSC_7480 DSC_7489 DSC_7492 DSC_7498 DSC_7504 DSC_7516

Hej på er,

Sitter hemma hos mina föräldrar i Malmö i skrivandets stund och njuter av min sista dag i Sverige på ett tag. Har varit några jättemysiga dagar och jag har bl a firat min lillebror som fyllde år i fredags! Jag fick ansvaret att göra en tårta och valde att göra en choklad och jordgubbsmousse tårta som blev så himla god. Tycker denna form av tårtor inte bara är otroligt goda utan även väldigt fina att titta på också. Tror faktiskt jag ska gå och ta mig en bit nu av det lilla som blev över 😉

Botten:

2 ägg

100 g smält smör

1 dl vetemjöl

2 dl strösocker

3 msk kakao

1,5 tsk vaniljsocker

2 krm salt

100 g smält mörk choklad av bra kvalitet

Mousse:

5,5 gelatinblad 

500 g jordgubbar (helst färska)

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Dekoration:

Mörk choklad

Jordgubbar

Mynta

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Rör samman alla ingredienser till botten. Grädda i en smörad springform 24 cm i 20 minuter. Låt svalna ca 1 timme i kylen.

Mousse: Blötlägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Mixa jordgubbarna i en mixer eller liknande till en slät puré. Vispa äggulorna och florsocker pösigt och vispa grädden till en lös konsistens. Värm 0,5 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och lägg ner dem i kastrullen och låt smälta på svag värme. Rör ner jordgubb/gelatinblandningen i resten av jordgubbspurén och rör om. Blanda försiktigt ner äggsmeten och grädden i jordgubbspurén och rör försiktigt om till en jämn smet. Häll ner smeten över chokladbottnen och låt stå i kyl eller i frys i minimum 4 timmar. Jag brukar göra denna tårta dagen innan servering och förvara den i frysen över natten för att sedan ställa in den i kylen i ca 5 h innan servering.

Toppa tårtan med riven mörk choklad, mynta och jordgubbar vid servering!

Kommentarer
hannasbageri

Kommentera

 1. Anneli

  Provade denna idag. Smakerna var bra, men sockret i bottnen krasade mellan tänderna. Vad kan man göra för att slippa det?

  1. hannasbageri
   hannasbageri

   Prova att ta 1/2 dl mindre socker nästa gång om du upplevde det som för mycket socker 🙂

Annons